Vijenac 717 - 718

Matica hrvatska

Pjesnički susreti Dobrojutro more, OMH u Podstrani, 3. i 4. kolovoza

Slavlje književnosti i slobode

Zoran Jurišić

Već dvadeset i pet godina, pod surim liticama brda Perun, u ozračju slavlja najsvetijeg blagdana novije hrvatske povijesti, u Staroj Podstrani slavi se sloboda naše voljene Domovine. Stihom, slikom, glazbom, kolopletom umjetničkih dostignuća veličamo pobjedu hrvatske vojske i štujemo Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja. Po amblematskom stihu velikoga poljičkog pjesnika Josipa Pupačića kulturna manifestacija nazvana je Dobrojutro more, i evo već dvadeset i pet godina brodi, slavi more hrvatske slobode i pjeva slobodnom hrvatskom moru.


Manifestacija Dobrojutro more u vrtu ljetnikovca Cindro / Snimio Nenad Stanić

Prvi dan manifestacije, 3. kolovoza, otvorila je šansonjerka Ana Opačak predivnim koncertom u vrtu ljetnikovca Cindro. Kristalno čista melodičnog glasa pjevala je o ljubavi i sreći, izvodeći autorske pjesme te hrvatske i svjetske evergrine uz pljesak oduševljene publike.

Sutradan, 4. kolovoza, održao se bogat kulturni program: primanje kod načelnika općine Podstrana Mije Dropuljića, prezentacija povijesnih zanimljivosti iz Podstrane, misa zadušnica za umrle pjesnike i laureate koji su sudjelovali u manifestaciji, koju je predvodio fra Ivan Kramar, likovna izložba posvećena moru i pjesnička priredba u kojoj su sudjelovali dosadašnji laureati Luko Paljetak i Drago Čondrić, a potom pjesnici Nada Topić, Darija Žilić, Divna Ban Bakota, Miljenka Koštro, Katarina Makjanić, Hrvoje Marko Peruzović, Ivan Kramar i Nađan Dumanić.

Kao finale manifestacije laureatu ovogodišnje priredbe, hrvatskom pjesniku i generalu Ivanu Tolju uručena je plaketa Dobrojutro more za sveukupni doprinos hrvatskoj književnosti. Plaketu su predali Zlatko Krilić, predsjednik DHK, i Darijo Radović, predsjednik OMH u Podstrani. Obrazloženje je pročitao književnik i bivši hrvatski veleposlanik Đuro Vidmarović, član Glavnog odbora MH. Uz njega na manifestaciji je u ime Predsjedništva MH sudjelovao i književni tajnik MH Božidar Petrač.

Laureat Ivan Tolj kazao je što za njega znači to književno priznanje:

„Za mene je ovo priznanje radostan trenutak koji nisam očekivao, a dogodio se u Podstrani uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Da samo spomenem rat i doprinos Četvrte gardijske brigade, također da se iz povijesti prisjetim Poljičke republike i svega onoga što je ovo područje značilo u očuvanju hrvatskih težnji i borbi za slobodu, od srca zahvaljujem organizatorima što su me, upravo na ovaj dan, uvrstili u časno društvo književnika koji su dobili ovu nagradu za životno djelo. Sretan sam što mogu sjediti za stolom s velikanima hrvatske pisane riječi, što mrtvima, što živima, pogotovo zato što se ova nagrada dobiva samo voljom i prosudbom kolega književnika, a ne u nekim institucionalnim okvirima.“

Publika je uživala u svakom stihu, a vrhunac pjesničke večeri zbio se kad je akademik Luko Paljetak recitirao laureatovu pjesmu Anima Croatorum. U glazbenom dijelu sudjelovala je klapa Ventula iz Splita, a program je vodio Mladen Vuković.

U ovih dvadeset i pet godina Dobrojutro more izraslo je u važnu manifestaciju na kulturnoj mapi Republike Hrvatske.

Vijenac 717 - 718

717 - 718 - 9. rujna 2021. | Arhiva

Klikni za povratak